Viinimatka Champagne-Chablis
Tällä matkalla koet Champagnen ja Chablisin ainutlaatuiseen viinialueet Ranskassa, pittoreskit maalaismaisemat ja viehättävät kaupungit sekä pääset nauttimaan maailmankuulua eleganttia kuplajuomaa ja ranskalaista taivaallisen herkullista ruokaa. Matkalla majoitutaan niin historialliseen Reimsin kaupunkiin kuin Chablisin hurmaavaan pikkukaupunkiin. Reimsin ympäristössä häkellyttävät kalkkikivikalliot, joihin on rakennettu kilometreittäin samppanjan säilytykseen tarkoitettuja luolia. Chablisissa tutustutaan hienoihin Chardonnay-valkoviineihin, koetaan kulinaristisia makuelämyksiä ja tutustutaan kaupungin maalaismarkkinoihin.
Samppanjan menestystarina sai alkunsa 1600-luvulla, kun Dom Pérignon -niminen benediktiiniläismunkki alkoi valmistaa kuuluisaa juhlajuomaa idyllisen Hautvillersin kylän luostarissa. Dom Perignon keksi myös niin sanotun cuvée-periaatteeen, joka tarkoittaa eri tiloilta tulevien viinien sekoittamista keskenään, paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Samppanjan menestys ei tuolloin ollut itsestäänselvyys, sillä aiemmin juoman kuplat olivat vitsaus, joista haluttiin eroon.
Nykyään suurin osa Champagnen alueen viinitiloista kuuluu pienviljelijöille. Suuret vientiyritykset omistavat vain kymmenisen prosenttia alueen tarhoista. Aiemmin pientilalliset usein myivät rypäleensä suuremmille viinitaloille, mutta nykyään yhä useammat myyvät viininsä suoraan itse.
Maailmanmaineeseen samppanja nousi Ranskan hovin suosion avittamana. Kuplajuoman status eleganttina luksusherkkuna on myös osittain yltäkylläistä elämää viettäneen hovin ansiota.
Samppanjan erityisyys liittyy kolmeen tärkeään tekijään eli maaperään, ilmastoon ja rypälelajikkeisiin. Samppanjan laadun kannalta sekoituksen eli cuvéen valmistaminen on hyvin keskeistä. Samppanjaa valmistamiseen käytetään tavallisesti kolmea rypälettä, vaaleaa Chardonnayta ja tummia Pinot Noiria ja Pinot Meunieria. Champagnen alueella maaperä on hyvin kalkkipitoista, eli se sitoo hyvin kosteutta ja luovuttaa sitä viiniköynnöksille kuivina aikoina. Maan alle onkin kaivettu noin 200 kilometriä tunneleita samppanjan kypsytystä varten sekä suuria varastoholveja.
Chablis´n viinialue sijaitsee Keski-Ranskassa Bourgognessa, Serein-joen laaksossa. Vaikka alue on kaukana rannikolta, se oli pari sataa miljoonaa vuotta sitten merenpohjaa. Mineraalipitoisesta maaperästä voi yhä edelleen löytyy fossiloituneita merieliöitä ja osterinkuoria. Chablis’n Chardonnay-köynnökset imevät itseensä tätä maaperän ainutlaatuista mineraalisuutta. Vaikka viinejä on tehty alueella jo roomalaisten aikaan, neliportainen Chablis’n laatuluokitus luotiin vasta 1930-luvulla.
Chardonnay on hyvin muuntautumiskykyinen rypälelajike; sitä on helppo viljellä melkein missä tahansa ilmastossa ja lämpötilassa ja siitä voidaan valmistaa hyvin erilaisia viinejä.
Moni ei tiedä, että myös Chablis valmistetaan Chardonnay-rypäleestä, joka on ainoa Chablis’n viinialueella Ranskan Burgundissa viljelty lajike. Chablis on yksi maailman omaperäisimmistä Chardonnay-viineistä, jossa kasvualueen viileys tuo rypäleestä esiin hapokkuuden ja raikkauden. Tästä syystä Chablis on hyvin erilaista viiniä kuin vaikkapa lämpimillä alueilla Australiassa ja Kaliforniassa valmistetut hedelmäiset Chardonnayt.
Itse asiassa Chablis on tyyliltään lähellä viinien aatelista samppanjaa, jonka valmistuksessa käytetään useimmiten myös Chardonnay-rypälettä. Champagnen alueen kalkkikivinen maaperä on hyvin samankaltainen kuin Chablis’ssa, joka sijaitsee vain reilu 100 kilometriä Champagnesta etelään, mutta kasvuilmasto on Champagnessa hieman viileämpi.