Viini- ja ruokamatka Pohjois-Kreikkaan
Thessaloniki & Halkidiki 1.-5.10.2025
Lähde mukaan unohtumattomalle matkalle Pohjois-Kreikkaan, jossa kiehtova historia, henkeäsalpaavat maisemat ja ainutlaatuinen kulttuuri yhdistyvät täydelliseksi kokonaisuudeksi. Matkalla sukellamme syvälle alueen rikkaaseen viini- ja ruokakulttuuriin, nauttien sekä paikallisista herkuista ja viineistä, jotka kertovat tarinaa tästä kauniista osasta Kreikkaa.
Matkasi tukikohtana toimii Thessaloniki, Kreikan kulinaristinen pääkaupunki. Eläväinen ja värikäs kaupunki, joka hurmaa niin historiallisilla nähtävyyksillään kuin sykähdyttävillä katumaisemillaan. Kimaltava meri, aurinkoiset kadut ja eloisat torit luovat täydellisen ympäristön, jossa pääset nauttimaan alueen herkullisista antimista – tuoreista merenelävistä, täyteläisistä juustoista ja muista paikallisista erikoisuuksista, jotka vievät kielen mennessään.
Matkalla suuntaamme Thessalonikin ympäristön viinitiloille, joissa pääset tutustumaan alueen huippuviineihin ja maistamaan viinejä, jotka täydentävät paikallista ruokakulttuuria ja vievät sinut syvälle Kreikan perinteisiin. Vierailemme Naoussassa, joka on tunnettu täyteläisistä Xinomavro-punaviineistään, ja Halkidikin niemimaalla, erityisesti Sithoniassa, jossa merenläheinen tunnelma ja erinomaiset viinit tekevät vaikutuksen. Pierian viinialue taas vie sinut valkoviinien maailmaan, tarjoten raikkaita Assyrtiko- ja Roditis-viinejä, mutta myös täyteläisiä punaviinejä, kuten Syrah ja Xinomavro. Nämä alueet yhdistävät meren ja vuoriston ainutlaatuisella tavalla, mikä luo viinien luonteeseen ja makuun omaleimaisen vivahteen.
Matkajohtajana toimii viiniasiantuntija Antti Uusitalo.
Unique Travelin matkanjohtaja Antti Uusitalo tempautui mukaan viinimaailmaan jo 90-luvulla miehen aloittaessa opiskelut Haaga Instituutissa Helsingissä. Suomi oli juuri liittynyt Euroopan unioniin, maahantuonti vapautunut ja suomalaisten kiinnostus viinejä kohtaan voimakkaassa nosteessa. Saatuaan restonomin opiskelut päätökseen, Antti aloitti työuransa Helsingin ravintolamaailmassa. Työpaikkoihin on kuulunut muun muassa Ravintola Elite, Havis Amanda, Alexander Nevski, G. W. Sundmans ja legendaarinen Savoy, jossa Antti vastasi viinivalikoimasta yli kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2016 oli aika kokeilla omia siipiä ja ryhtyä yrittäjäksi. Vanhojen kollegoiden kanssa perustettu Ravintola Vinkkeli on Antin mukaan unelmien täyttymys.
Viineistä innostuneen miehen maailmaan mahtuu paljon muutakin. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa konjakista, calvadosista, sherrystä sekä juustoista ja juomista. Antti on ollut jo 15 vuotta Viinilehden vakituinen avustaja ja kirjoittanut viineistä myös muihin kotimaisiin aikakauslehtiin. Unique Travelin viiniasiantuntijana ja matkaoppaana Antti on toiminut vuodesta 2014 lähtien.
Matkaohjelma:
Päivä 1. Keskiviikko
Lufthansan aamulento Münchenin kautta kohti Thessalonikia. (06:00-12:20)
Tilauskuljetus kohti Epanomin kylään, jossa päästään tutustumaan yhteen Pohjois-Kreikan merkittävimmistä viinitiloista.
Epanomin kukkuloilla sijaitseva Ktima Gerovassiliou -viinitila tunnetaan laadustaan ja perinteidensä vaalimisesta. Tilalla viljellään erityisesti paikallista Xinomavro-rypälettä, mutta viinivalikoimasta löytyy myös kansainvälisiä lajikkeita, jotka on mukautettu tilan ainutlaatuiseen mikroilmastoon. Viinitarhoja ympäröivät vehreät maisemat, ja taustalla siintävät sininen meri sekä majesteettinen Olympos-vuori. Viinitilavierailun aikana päästään tutustumaan tilan historiaan ja valmistusmenetelmiin. Vierailun kruunaa herkullinen tasting-lounas, joka nautitaan viinitilan ravintolan terassilla.
Kuljetus Thessalonikiin iltapäivällä.
Majoitus 5* ON Residence hotelliin Thessalonikin keskustaan.
Loppupäivä tarjoaa mahdollisuuden tutustua kaupungin nähtävyyksiin, kuten Aristotelous-aukiolle, Bey Hamamiin tai Valkoiseen torniin.
Iltaa voi viettää omatoimisesti nauttien Ergon Agoran ainutlaatuisesta tarjonnasta. Tämä gastronominen keskus yhdistää modernin kreikkalaisen keittiön ja laadukkaat paikalliset tuotteet. Voit herkutella meze-tyylisillä annoksilla, tutustua laajaan viinivalikoimaan tai ostaa kotiinviemisiksi kreikkalaisia herkkuja, kuten oliiviöljyjä ja juustoja. Ergon on täydellinen paikka kokea Thessalonikin eläväinen ja perinteitä kunnioittava ruokakulttuuri.
Päivä 2. Torstai
Aamiainen hotellilla.
Tilauskuljetus Thessalonikista länteen, Naoussa-alueelle, joka on tunnettu erinomaisista viineistään.
Viinitilavierailu ja viinitasting Domaine Karydas, joka on huipputason viinitila Naoussan alueella, ja on tunnettu erityisesti laadukkaista Xinomavro- ja Chardonnay-viineistään. Vierailun aikana päästään tutustumaan tilan omistautuneeseen työhön, jossa painotetaan kestävää viljelyä ja pienimuotoista viininvalmistusta. Näin varmistetaan viinien korkea laatu ja ainutlaatuinen maku, jotka heijastavat alueen parhaita makuja.
Perinteinen kreikkalainen lounas Naoussan kylässä ja lounaan jälkeen vapaata aikaa kierrellä kylässä.
Iltapäivällä paluu Thessalonikiin ja vapaa ilta.
Hotellin lähellä on iso ravintola-alue, missä voi viettää paikallisten tapaan illasta hyvästä viinistä ja ruoasta nauttien.
Päivä 3. Perjantai
Aamiainen hotellilla.
Tilauskuljetus Sithonian niemimaalle Halkidikin kauneimpiin maisemiin turkoosille merelle.
Yksityis risteily, jonka aikana voi ihastella luonnonkauniita saaria ja maisemia.
Paluu Ormosin kylään ja lounas ihastuttavassa kalaravintolassa, jossa ravintolan pöydät ovat osittain rannalla merivedessä. Lounaaksi nautimme tietenkin tuoretta kalaa ja salaattia sekä Kreikan muita herkkuja erinomaisen viinin kera.
Lounaan jälkeen matka jatkuu Sithonian länsirannikolle ja vierailu viinitilalla. Viinimaistelun jälkeen paluukuljetus Thessalonikiin. Vapaa ilta.
Päivä 4. Lauantai
Aamiainen hotellilla.
Tilauskuljetus Pierian viinialueelle Olympos-vuoren juurelle.
Pierian viinialue on monipuolinen ja kiinnostava, sillä sen viinitarhat ulottuvat rannikolta vuoristoon. Viljelyssä on paikallisia ja kansainvälisiä rypälelajikkeita, kuten raikas Assyrtiko, ikoninen Xinomavro sekä Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot ja Roditis. Pieria tuottaa monipuolisia ja laadukkaita viinejä, jotka sopivat erilaisiin makuihin.
Viinitilavierailu, viinitasting ja lounas Kourtis viinitilalla. Viinitilan ravintola kehittää tarjoaa paikallisia makuja ja korkealaatuisia tuotteita. Ruoat valmistetaan perheen omista raaka-aineista, kuten liha ja juusto, sekä fermentoidusta leivästä.
Tilauskuljetus iltapäivällä Thessalonikiin.
Matkan päätösillallinen Mamaloukassa.
Mamalouka on tyylikäs ja tunnelmallinen ravintola Thessalonikin keskustassa, joka tarjoaa modernin tulkinnan perinteisestä kreikkalaisesta keittiöstä. Ravintola tunnetaan herkullisista meze-annoksistaan, grilliherkuistaan ja tuoreista merenelävistään, jotka valmistetaan paikallisista raaka-aineista.Sisustus on moderni mutta kodikas, ja avokeittiö luo ainutlaatuisen kokemuksen.
Päivä 5. Sunnuntai
Aamiainen hotellilla.
Vapaata aikaa Thessalonikissa tutusta Anopolian vanhaan kaupunkiin.
Thessalonikin anopolia (tai Anopli) on vanha, historiallinen alue Thessalonikin kaupungissa, joka sijaitsee kreikkalaisessa Makedoniassa. Alueella on viehättäviä kapeita kujia, perinteisiä kivitaloja ja upeita näkymiä merelle ja ympäröiville vuorille. Anopolia oli aikoinaan kaupungin ylin osa, ja se oli tärkeä osaltaan muinaisen Thessalonikin puolustuksessa. Alueella on myös monia historiallisia muistomerkkejä ja kirkkoja, kuten Agios Nikolaos Orphanos -kirkko, joka edustaa bysanttilaista arkkitehtuuria. Anopolia on säilyttänyt ainutlaatuisen tunnelmansa ja on suosittu vierailukohde matkailijoille.
Lounas Anopoalissa paikallisessa tavernassa.
Tilauskuljetus hotellilta Thessalonikin lentokentälle.
Lufthansan iltalento Münchenin kautta Helsinkiin (18:05-23:50)
Matka sisältää:
- Lufthansan reittilennot Helsinki-Thessaloniki-Helsinki sis. 23kg ruumalaukun
- Ohjelman mukaiset tilauskuljetukset
- 4 yön majoituksen 5* hotellissa Thessalonikin kaupungissa sis. aamiaisen
- Tasokkaat ruokailut ohjelman mukaisesti sis. viini, vesi & (kahvi lounaalla)
- Vierailut viinitiloilla maisteluiden kera
- Yksityinen veneretki
- Matkanjohtajana viiniasiantuntija Antti Uusitalo
Hinta: 2290€/hlö/2hh tai 2490€/hlö/1hh
Sea View huonelistä 300€/hlö
Pidätämme oikeuden pieniin ohjelmamuutoksiin.